Ontwerp herenhuis op Boddenkamp te Enschede

herenhuis

Archimees is thuis in Boddenkamp; dit herenhuis is de vierde stadsvilla (en de derde aan de Boddenkamplaan) die we mogen ontwerpen. Het herenhuis is een kruising tussen een ’town house’ en een Hollands grachtenpand. Het is zowel modern als klassiek in uitstraling.

Onze ontwerpen zijn vaak mede geïnspireerd door de aangeleverde referentiebeelden van onze opdrachtgevers. Moodboards (op Pinterest bijvoorbeeld) zijn daarvoor een uitgelezen middel. Met de verzamelde afbeeldingen in het achterhoofd heeft de architect genoeg ingrediënten om een ontwerp te maken dat aansluit op ieders persoonlijke wensen. Daarnaast spelen natuurlijk de persoonlijke handtekening van de architect, de gebouwen in de omgeving en de eisen van het geldende ‘beeldkwaliteitsplan’ een rol. Zo is de smaak van de toekomstige bewoners in dit ontwerp voor een herenhuis duidelijk zichtbaar, maar door het toepassen van de juiste ingrediënten vinden we het zelf ook heel geslaagd!

Tussen de voorgevel en de straat ligt een verhoogd ommuurd terrasje, de zogenaamde Delftse stoep, waar je in de ochtendzon op een bistro stoeltje van een eerste kop koffie kan genieten. Dit terrasje kun je vanuit de woonkeuken door hoge ranke deuren betreden.

De opzet van de gevel is klassiek symmetrisch, waarbij de entree wordt benadrukt; deze is net wat breder dan de ramen. De voorgevel heeft donker stoer metselwerk en diepliggende kozijnen in een kader. Tegenover deze robuustheid staan de slanke, bijna afwezige ramen van donkergrijs aluminium, die uitzicht bieden op het park.

De begane grond is extra hoog, over de hele diepte en breedte van het huis. Wonen, eten en koken zijn met elkaar verbonden in één grote L-vormige ruimte. Licht komt volop binnen, zowel voor als achter zijn de ramen en deuren zo’n 3,5 meter hoog.

Energiezuinig wordt deze woning ook; door aanzienlijk betere energieprestaties ten opzichte van wat geëist wordt in het Bouwbesluit, kan niet alleen worden bespaard op de maandlasten, maar ook op de legeskosten van de gemeente Enschede, die kwijtgescholden worden. Toegepaste maatregelen zijn onder meer een warmtepomp, tripel glas, vloerverwarming, het ontbreken van een gasaansluiting, het toepassen van zonnepanelen en natuurlijk een uitstekende isolatie.

De bouwkundige uitwerking en bouwbegeleiding is in handen van Lesker bouwkundig tekenburo, http://www.lesker-bt.nl.