Plein Markt Hengelo

Plein Markt Hengelo

Het plein dat bekend staat als Markt Hengelo is te groot, te grijs en te kil. De warenmarkt strijkt er twee keer per week neer en dan is er leven. De rest van de dagen niet. Het plein oversteken doe je enkel omdat je aan de andere kant moet zijn. Niet omdat er iets te beleven valt! Ons plan brengt daar verandering in.

Het plein kreeg zijn vorm in de wederopbouwperiode. Waren het niet de geallieerden die delen van de stad Hengelo per ongeluk hadden gebombardeerd, dan was het wel de vooruitgangsdrift die ervoor zorgde dat oude panden verdwenen, ten gunste van de geplande markt. Helaas werden de meeste panden om het marktplein te laag uitgevoerd. Hierdoor lijkt de Markt te groot.

Ons plan zorgt voor beleving op het plein. De Markt Hengelo heeft al diverse metamorfoses ondergaan, maar de bestrating, de lichtlindes en de beren konden nooit echt inburgeren in Hengelo. Door de warenmarkt niet meer leidend te maken, kan het plein een inrichting krijgen die 7 dagen per week betekenis heeft. Lees er meer over in de krant Tubantia: http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/prohengelo-wil-leegbloeden-hengelo-voorkomen-met-gepimpt-marktplein-1.6817276

Bestrating:

We beginnen met de kleur bestrating, die gaat van grijs naar rood gebakken klinker. De weg die er nu ligt, verdwijnt en wordt onderdeel van het plein. Hierdoor worden de auto’s en fietsers gast. Je hoeft dan als voetganger geen barrière over als je aan de westkant van het plein wilt winkelen.

Begrenzingen:

Het plein bestaat nu uit twee delen, de Brink en de Markt, die in elkaar overvloeien, met ertussen in de Brinktoren. Als we de Brinktoren opnemen in een paviljoen, met bijvoorbeeld een podium (dan wel overdekt terras) en horeca, dan ontstaan er twee pleinen, wat de ruimte visueel alweer verkleint.

Beleving:

Alleen als er markt is, is er op het plein wat te beleven. Voor de overige dagen is er alleen aan de randen van het plein wat reuring. De reuring moet echter komen van levensgrote beren en bloempotten, die niet tot hun recht komen. We maken eilanden op het plein met waarde voor zowel de beren als de menselijke Hengeloërs, dus met water en groen. Het water krijgt gezelschap van steigers, stepstones, grote stenen en fonteinen. Hierdoor ontstaat pas echt interactie tussen de pleinbezoekers en de beren. ’s Avonds zou je nog e.e.a. met verlichting kunnen doen. De groene eilanden zijn heuvels waarop geklommen kan worden, en bevatten bovendien betonnen randen en trappen om op te zitten.

Een deel van het plein is toch leeg gelaten om een kleine markt of publiek voor een optreden mogelijk te maken.

De bestaande bomen staan in principe op de goede plek, ze komen straks beter tot hun recht doordat ze in ronde perken staan. Zowel de perkbegrenzingen, de bankleuningen (in de vorm van een brug) als het paviljoen zijn gemaakt van cortenstaal. Het is dik gecorrodeerd staal, als verwijzing naar de vergane maar trotse verleden van de metaalindustrie. Dit staal roest wel maar gaat niet kapot!