Vrijstaande woning Indië terrein Almelo

vrijstaande woning

Deze vrijstaande woning, opgeleverd in 2016, staat op het Indië terrein in Almelo. Het is een stoere woning geworden met een knipoog naar het industriële verleden van de locatie, waar nog oude fabriekspanden van Ten Cate staan. Een deel van het terrein, op steenworp afstand van het centrum van Almelo, is nu een woningbouwlocatie, mede bestemd voor particuliere kavels met vrijstaande bouw.

Deze woning is gebouwd op een afgeschuinde kavel aan de noordrand, waar vrij uitzicht is. De vorm van de kavel gaf aanleiding om de woning ook met een (min of meer) driehoekige plattegrond te ontwerpen, om zoveel mogelijk oppervlak voor de tuin over te houden. Het ontwerp voor de indeling van het huis is ontstaan uit de wens om maximaal van het uitzicht richting het noorden te genieten en weinig inkijk te ondervinden van de straatzijde, waar de entree is.

De gevels van metselwerk hebben grote openingen in een verspringend ritme, waar ramen en dichte vlakken van hout elkaar afwisselen. In de noordgevel heeft het glas de overhand, in de westgevel (met de entree) het hout. Door deze aanpak krijgt een relatief gesloten gevel toch een vriendelijke uitstraling. Op het dak van de eerste verdieping zie je het gebruik van de houten planken terug in de dakopbouw, die toegang biedt tot het dakterras.

Aannemer: Aannemersbedrijf Ter Horst, Almelo http://www.jterhorst.nl
Bouwkundige uitwerking: Lesker bouwkundig tekenburo, Almelo http://www.lesker-bt.nl
Fotografie: Lines Are Everywhere, Hengelo http://www.linesareeverywhere.com