Badhuis, Hengelo

Restauratie monument en nieuwbouw 29 appartementen

Projectbeschrijving

Boven het oude Badhuis uit 1932, in Haagse School stijl, is een appartementengebouw met 29 appartementen gerealiseerd. Het Badhuis, dat al tientallen jaren van verpaupering had doorstaan, is gerestaureerd en in oude glorie teruggebracht. 

Tussen het Badhuis en de toren bevindt zich een glazen tussenverdieping, waardoor de beide panden zijn losgekoppeld en de toren lijkt te zweven. Van veraf lijken de beide panden familie, maar dichterbij ontwaar je steeds beter de onderlinge verschillen.

Categorie

Restauratie, nieuwbouw, appartementen

Plaats

Hengelo

Oplevering

2022

Locatie en programma

Samen met de eveneens gerestaureerde Dr. Ariënsschool vormt het Badhuis een ensemble, naast één van de toegangen naar de Hengelose binnenstad. Het Badhuis lag jarenlang wat verscholen en weinig zichtbaar vanaf de Oldenzaalsestraat. 

Beide panden zijn gemeentelijke monumenten en deze zouden samen behouden moeten blijven. Domain Vastgoed durfde die uitdaging aan. Het idee was om het Badhuis verticaal uit te breiden met appartementen, zodat uit de opbrengst beide panden gerestaureerd konden worden. Dat laatste was voorheen nog met geen enkel gepresenteerd plan haalbaar gebleken.

Architectuur

De ritmiek van de gevels van het Badhuis herhaalt zich in de bovenliggende nieuwe gevels; toch heeft de nieuwbouw een eigen karakter, modern maar toch tijdloos.

Metselwerk in horizontaal en verticaal verband, hoge omkaderde ramen en grote glasvlakken bepalen de uitstraling van het appartementengebouw.

Er zijn liefst 12 verschillende typen appartementen gerealiseerd, variërend van 65 tot 140 m2. Naarmate het gebouw hoger wordt, zijn de appartementen groter, terwijl de gevels dezelfde indeling houden.

Om de gebouwen heen ontstaat het Wemenpark, een groen stadspark met naastgelegen beek. Deze beek was lang onzichtbaar, maar wordt nu landschappelijk ingepast.

Partners

  • Opdrachtgever: Domain Vastgoed BV, Hengelo
  • Architect: Archimees, Hengelo
  • Aannemer: Aannemersbedrijf Kormelink, Rietmolen
  • I.s.m. Lesker bouwkundig tekenburo, Almelo

 

 

Vanuit Hengelo, Twente, werkt architectenbureau Archimees aan een breed en uitdagend opdrachtenpakket. Archimees biedt ruimte aan dromen!


Pastoriestraat 53

7555 TE Hengelo


T. +31 (0)6 47518469E. info@archimees.nl