Herbestemming Hotel De Kroon, Hengelo

Transformatie van voormalig hotel tot 12 appartementen

Projectbeschrijving

Voormalig Hotel De Kroon staat op een markant punt in Hengelo en stamt uit eind 19e eeuw. Toen het hotel sloot, raakte het in verval. De kamers werden verhuurd aan wisselende bewoners, tot het pand op last van de brandweer gesloten werd.

De nieuwe eigenaren hebben naar ontwerp van Archimees het pand herontwikkeld tot 12 appartementen voor starters en een kantoorruimte.

Categorie

Transformatie, appartementen

Plaats

Hengelo

Oplevering

2020

Locatie en programma

Voormalig Hotel de Kroon ligt op een kavel dat bijna geheel bebouwd was. De locatie wordt begrenst door drie straten en aangebouwde buren, op een markant punt. 

In plaats van kamerbewoning, de functie die het gebouw kreeg nadat het hotel zijn deuren sloot, was de opdracht om jongerenappartementen in het pand te realiseren. Een appartement zou bestaan uit een woonkamer / keuken, badkamer, berging en een slaapkamer; daarnaast een buitenruimte per appartement. Extra uitdagingen waren de aanwezigheid van twee monumentale gevels, de slechte bouwkundige staat van het pand en het realiseren van voldoende parkeerplaatsen.

Architectuur

De gevels aan de Deldenerstraat en het Mitchamplein zijn een gemeentelijk monument en waren recentelijk opgeknapt. Aan de indeling is niets veranderd. De achterzijde grenst eveneens aan een straat. Deze gevels waren dermate slecht en overwoekerd, dat deze volgens een nieuw ontwerp zijn opgetrokken. Dat kwam de uitstraling naar de buurt enorm ten goede.

Het voormalige hotel bestond uit een aaneenschakeling van verschillende panden. Tussen twee bouwmuren konden telkens twee appartementen worden gerealiseerd: één wat diepere op de begane grond en één met wonen op de eerste etage en slapen op zolder. Op deze wijze zijn 12 appartementen gerealiseerd, met elk een eigen buitenruimte aan de achterzijde. De markante hoek met veel glas is bestemd als kantoor.

Partners

  • Opdrachtgever: Simcon BV, Almelo
  • Architect: Archimees, Hengelo
  • Aannemer: Aannemersbedrijf Vetketel, Bornerbroek
  • I.s.m. Lesker bouwkundig tekenburo, Almelo

 

 

Vanuit Hengelo, Twente, werkt architectenbureau Archimees aan een breed en uitdagend opdrachtenpakket. Archimees biedt ruimte aan dromen!


Pastoriestraat 53

7555 TE Hengelo


T. +31 (0)6 47518469E. info@archimees.nl