Lage Bothof, Enschede

Nieuwbouw van 17 betaalbare huurappartementen

Projectbeschrijving

De wijk Lage Bothof in Enschede heeft met de herbestemming van industrieel erfgoed en de toevoeging van nieuwe bebouwing een kwalitatieve impuls gekregen.

Onderdeel van de revitalisering was de bouw van een appartementencomplex met 17 huurappartementen tegenover het winkelcentrum De Lage Bothof, aan de Lage Bothofstraat. Het gebouw voegt zich op een vriendelijke manier in de omgeving, door het gebruik van verschillende materialen en inspringen in de gevels. 

Categorie

Nieuwbouw, appartementen, zakelijk

Plaats

Enschede

Oplevering

2020

Locatie en programma

De Lage Bothof ligt in de wijk Bothoven, een wijk ten oosten van het centrum, ontstaan en gegroeid tijdens de industrialisatie van Enschede. Het is de dichtstbevolkte wijk van de stad en één van de oudste. Het verdwijnen van bedrijvigheid bood kansen voor woningbouw. De locatie grenst aan twee zijden aan bestaande bebouwing en achtertuinen en aan twee zijden aan straten, waarvan één hoofdstraat, de Lage Bothofstraat.

Voordat de locatie aangekocht werd kreeg Archimees de opdracht om een haalbaarheidsstudie te doen naar de mogelijkheden. De beste optie bleek het realiseren van betaalbare huurappartementen van rond de 75 m2.

 

Architectuur

De hoofdvorm van het appartementengebouw is een L vorm met scherpe hoek. De bebouwing aan de hoofdstraat is drie lagen hoog. De entree ligt om de hoek aan de zijstraat en vormt de verbinding tussen het deel met drie bouwlagen en het deel met twee bouwlagen. Vanuit de entree komt men in de oksel van het gebouw, waar een nevenentree de ontsluiting verzorgd naar het parkeerterrein. 

De representatieve gevels zijn opgetrokken in rood metselwerk en wit stucwerk. Het metselwerk zorgt voor continuïteit, terwijl de verspringende geveldelen in stucwerk zijn uitgevoerd. De entreepartij fungeert als schakel en heeft daarom afwijkende, contrasterende materialen en kleuren gekregen.

De appartementen hebben de slaapkamers aan de galerij langs de achtergevel, zodat de levendigheid van overdag zichtbaar is vanuit de beide straten.

Partners

  • Opdrachtgever: TRB Vastgoed, Ootmarsum
  • Architect: Archimees, Hengelo
  • Aannemer: Plegt bouw, Ootmarsum
  • I.s.m. Lesker bouwkundig tekenburo, Almelo

 

 

Vanuit Hengelo, Twente, werkt architectenbureau Archimees aan een breed en uitdagend opdrachtenpakket. Archimees biedt ruimte aan dromen!


Pastoriestraat 53

7555 TE Hengelo


T. +31 (0)6 47518469E. info@archimees.nl