Dr. Ariënsschool, Hengelo

Transformatie van school naar appartementen

Projectbeschrijving

In de Dr. Ariënsschool, een gemeentelijk monument uit omstreeks 1880, zijn tien loftappartementen gerealiseerd, plus twee penthouses. De school had al tientallen jaren van verpaupering doorstaan, maar  is thans gerestaureerd en in oude glorie teruggebracht. Een deel dat ernstig te leiden had van een bombardement in 1944 is gesloopt, om plaats te maken voor de entree naar een nieuw park.

De school is tegelijk opgeknapt met het naastgelegen Badhuis. Beide gebouwen worden onderdeel van het Wemenpark, dat een nieuwe impuls geeft aan dit belangrijk stukje binnenstad van Hengelo.

Categorie

Restauratie, transformatie, appartementen

Plaats

Hengelo

Oplevering

2022

Locatie en programma

De Dr. Ariënsschool, uit omstreeks 1880, is van oudsher onderdeel geweest van een kloostercomplex en ligt naast één van de belangrijke toegangen naar de Hengelose binnenstad. Het is een gemeentelijk monument, dat gedurende dertig jaar voor de transformatie nauwelijks onderhouden is. In de Tweede Wereldoorlog is bovendien een deel gebombardeerd; dat deel is na de oorlog provisorisch opgelapt.

Het idee was om het gebombardeerde deel van de voormalige school te slopen, en het deel dat nog in redelijke staat verkeerde te restaureren en te transformeren in betaalbare startersappartementen. De zolder had nooit een functie gehad; in de verbouwplannen was voorzien om ook hier appartementen te realiseren.

Architectuur

De gevels van het overgebleven deel van de school zijn zorgvuldig gerestaureerd en van binnen geïsoleerd. Er zijn nieuwe kozijnen ingekomen met de oorspronkelijke indeling en kleurstelling. Omdat een deel gesloopt is, ontstond een nieuwe zuidgevel, waar eerst binnenwanden stonden. Deze nieuwe gevel is modern vormgegeven met een lamellenstructuur van cortenstaal, een verwijzing naar het principe van de ‘wachtgevel’, een gevel die wacht op nieuwe buren. 

In de school zelf waren in de centrale gang allerlei extra ruimtes aangebracht. Deze zijn gesloopt zodat de oorspronkelijke gangstructuur weer zichtbaar werd. Aan weerszijden daarvan bevinden zich de hoge klaslokalen, die ingericht zijn als loft appartement, met entresol.

Partners

  • Opdrachtgever: Domain Vastgoed BV, Hengelo
  • Architect: Archimees, Hengelo
  • Aannemer: Kip Bouw, Deurningen
  • I.s.m. Lesker bouwkundig tekenburo, Almelo

 

 

Vanuit Hengelo, Twente, werkt architectenbureau Archimees aan een breed en uitdagend opdrachtenpakket. Archimees biedt ruimte aan dromen!


Pastoriestraat 53

7555 TE Hengelo


T. +31 (0)6 47518469E. info@archimees.nl